Διαμάντι

Όταν το 1953, στην ταινία «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές», η Marilyn Monroe τραγουδάει με πάθος ότι «τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος των κοριτσιών», το θηλυκό κοινό θαμπώνεται ακόμα περισσότερο από τη λάμψη των αστραφτερών πετραδιών. Η γυναίκα και το διαμάντι αποτελούν αιώνια σύμβολα.

Το Χόλυγουντ ήξερε πολύ καλά αυτό τον άρρηκτο δεσμό, και τον καλλιεργούσε δεόντως. Ας μην λησμονούμε άλλωστε ότι ο μύθος της Elizabeth Taylor οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, και στη μυθική συλλογή κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων που διέθετε… Ακόμα, το 1971, η Shirley Bassey θα τραγουδήσει το θρυλικό «Τα διαμάντια είναι παντοτινά» στην ομώνυμη ταινία με τον Τζέιμς Μποντ…

 Αν κάνουμε μία ιστορική αναδρομή, θα διαπιστώσουμε ότι τα διαμάντια, ήδη από την αρχαιότητα, κατείχαν εξέχουσα θέση στη ζωή των λαών, ιδίως της Κίνας και της Ινδίας, που γνώριζαν, όπως φαίνεται, τις ιδιότητές τους.

Ετυμολογικά, η λέξη διαμάντι προέρχεται από το ρήμα δαμάζω και το στερητικό α (αδάμας) που υποδήλωνε ότι το συγκεκριμένο πέτρωμα δεν μπορούσε να τύχει επεξεργασίας λόγω της σκληρότητάς του. Ανήκει στα πολύτιμα ορυκτά πετρώματα και η σύνθεσή του είναι από κρυσταλλοποιημένο καθαρό άνθρακα.

Η μετατροπή του άνθρακα σε καθαρό διάφανο κρύσταλλο απαιτεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 1500 °C), πιέσεις (βάθος μεγαλύτερο από 150 χλμ) και χρόνο (πάνω από 2500 εκατομμύρια χρόνια). Το τελευταίο στοιχείο είναι ακριβώς αυτό που τα καθιστά μοναδικά καθώς δεν επιτρέπει την εργαστηριακή παραγωγή λευκών και καθαρών διαμαντιών.

Ένα χαμηλό ποσοστό, μόλις το 3-5 %, καθαρών διαμαντιών χρησιμοποιείται στην κοσμηματοποιία, ενώ το υπόλοιπο προορίζεται κυρίως για βιομηχανική χρήση. Αναλογικά, ανά 2 τόνους πετρώματος εξορύσσεται μόλις 1ct. διαμάντια.