Πολύτιμοι λίθοι

Οι πολύτιμοι λίθοι είναι ορυκτά που, εκ φύσεως, παρουσιάζουν βασικές διαφορές από τα λοιπά πετρώματα. Μπορεί να έχουν την ίδια χημική σύσταση, αλλά λόγω ιδιαίτερων συνθηκών κατά τη δημιουργία τους διαθέτουν κάποια σπάνια χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ξεχωριστά: η διαφάνεια, η λάμψη, το χρώμα, η σκληρότητα και ο φθορισμός.

Όταν ένα ορυκτό παρουσιάζει τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έμπειροι τεχνίτες αναλαμβάνουν να το επεξεργαστούν ώστε να αναδείξουν τη μοναδικότητά του. Η αξία υπολογίζεται ανάλογα με το βάρος της εκάστοτε πέτρας (υπολογιζόμενο σε καράτια, cts) και τη σπανιότητά της.

Οι σημαντικότεροι πολύτιμοι λίθοι, εκτός από το διαμάντι που κατέχει αδιαμφισβήτητα την κορυφαία θέση, είναι το ρουμπίνι, το ζαφείρι και το σμαράγδι.

Ρουμπίνι

Σχηματίζεται από ένα μέταλλο, το κορούνδιο, το οποίο είναι ορυκτό οξείδιο του αργιλίου. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό rubber-rum, που σημαίνει κόκκινο. Οι χρωστικές ουσίες του είναι το χρώμιο και ο σίδηρος. Η τιμή των ρουμπινιών καθορίζεται από τις διαβαθμίσεις του χρώματος και το μέγεθος. Το ευκταίο χρώμα, είναι αυτό του «αίματος του περιστεριού», δηλαδή το καθαρό κόκκινο. Το ρουμπίνι βρίσκεται σε ακατέργαστη κρυσταλλική μορφή στο έδαφος, θαμπό, αλλά μόλις κοπεί, η λάμψη του πλησιάζει αυτή του διαμαντιού. Είναι το πιο σκληρό ορυκτό μετά το διαμάντι και ένα από τα πλέον πολύτιμα.

Συμβολίζει την ελευθερία, την ενεργητικότητα και τη φιλανθρωπία.

Ζαφείρι

Το ζαφείρι σχηματίζεται και αυτό από το κορούνδιο. Η ονομασία του προέρχεται από το λατινικό sapphirus, που σημαίνει μπλε. Διαφοροποιείται σε σχέση με το ρουμπίνι ως προς τη χρωστική ουσία. Ζαφείρια υπάρχουν σε όλους τους χρωματισμούς εκτός από κόκκινο. Το μπλε χρώμα, που οφείλεται στη παρουσία μικρών ποσοτήτων σιδήρου και τιτανίου, είναι το πλέον διαδεδομένο. Το ευκταίο χρώμα είναι εκείνο του καθαρού μπλε χωρίς την παρουσία καφέ ή πράσινων αποχρώσεων. Το πορτοκαλί-ροζ ζαφείρι ονομάζεται Pad-paradschah από το άνθος του λωτού και είναι το πιο σπάνιο. Η σκληρότητά του είναι ίδια με αυτή του ρουμπινιού.

Συμβολίζει τη δύναμη, την αγάπη και την αθωότητα.

Σμαράγδι

Το όνομά του ανάγεται στην ελληνική λέξη σμάραγδος, που ίσως είναι περσικής προέλευσης, και σημαίνει πράσινη πέτρα. Το σμαράγδι, όπως και η άκουα μαρίνα, ανήκει στην οικογένεια του βήρυλλου, είναι όμως ο πιο σπάνιος πολύτιμος λίθος της οικογένειας. Το ευκταίο χρώμα είναι το βαθύ καθαρό πράσινο, χωρίς την παρουσία μπλε ή καφέ αποχρώσεων. Το συγκεκριμένο χρώμα οφείλεται στο χρώμιο και το βανάδιο. Συχνά το σμαράγδι είναι θολό εξαιτίας ορισμένων έγκλειστων στοιχείων (υγρό, φυσαλίδες αερίου, ρωγμές και άγνωστοι κρύσταλλοι), αυτό όμως δεν συνιστά κατ’ ανάγκη μειονέκτημα, αλλά αντιθέτως αποδεικτικό στοιχείο της γνησιότητας της πέτρας. Οι ειδικοί προσδίδουν σε αυτές τις εγκλίσεις την ονομασία «κήπος». Δεν έχει την ίδια σκληρότητα με το ρουμπίνι και το ζαφείρι, γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, όντας ευαίσθητο στις προσκρούσεις.

Συμβολίζει την ελπίδα.

Μάθετε πρώτοι για της καινούριες προσφορές μας!

Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να αποθηκεύσετε τα αγαπημένα σας κομμάτια στην προσωπική σας λίστα και για να λαμβάνετε τα νέα μας.